Værd at vide

Spørgsmålene kan være mange og der findes ingen dumme af slagsen. Når man venter sig, er det selvfølgelig helt naturligt at en masse spørgsmål presser sig på – ikke mindst hvis det er jeres første graviditet.

Ingen spørgsmål er for små eller for store her i klinikken. Jeg er sikker på, at jeg har hørt noget lignende jeres situation før. Her er samlet de mest gængse spørgsmål:

Hvad er en ultralydsscanning?

Ultralyd har en frekvens højere end 20 kHz. Dvs det er en lyd, der overgår hvad det menneskelig øre kan opfatte. Du og dit ufødte barn kan derfor ikke høre ultralyd.

Ultralyd anvendes mange steder i sundhedssystemet til at undersøge og diagnosticere. Lyden danner et billede og sender det tilbage gennem scannerhovedet.

Hvad er forskellen på 2D, 3D og 4D?

Undersøgelserne du får foretaget på sygehuset er oftest ultralyd i 2D. Ved hjælp af ultralyd kan erfarne sonografer eller læger undersøge fosteret i længde- og tværsnitsbilleder. Det kan være svært at følge og genkende den slags billeder. Men med lidt forklaring går det for det meste. Nakkefold og misdannelses- og vægtscanning foregår sådan.

Når den 3. dimension bruges, ser man ‘hele vejen rundt’ om f.eks barnets ansigt. Derved opstår det genkendelige – ansigtstrækkene træder frem i billedet.

Den 4. dimension er tiden. Nu kan billedet vækkes til live. Små filmklip viser barnet det måske gaber, åbner øjnene eller vinker.

Er ultralyd farligt?

Nej ! I Danmark har man siden 1960-erne arbejdet med ultralyd og næsten ligeså længe har man forsket i ultralydens påvirkning af fostrene. Metoden bliver kun brugt mere og mere, og de sidste 10-20 år har det rigtigt taget fart. Derfor er de scannere der bruges til graviditetsundersøgelser i dag meget sikre, og der er ingen videnskabelige studier der påviser en negativ indflydelse på hverken foster eller mor. Du kan derfor trygt lade dig scanne.

Hvis scanningen viser noget unormalt?

Måske sker det, at jeres scanning viser behov for yderligere undersøgelse på jeres hjemsygehus. Det kan være alt fra en ekstra kontrol af den lilles vægt, til at der ses noget anderledes ved scanningen her. Kommer vi i den situation, hjælper jeg selvfølgelig med at kontakte jeres sygehus.

Jeg har stor erfaring med de mere komplicerede graviditetsforløb fra Skejby, og skal derfor nok forberede jer på, hvad der nogenlunde kommer til at ske i det videre forløb. I må meget gerne kontakte mig efterfølgende, hvis I har spørgsmål eller behov for at tale forløbet igennem.

Er vores barn helt sikkert rask?

En scanning er en rigtig god undersøgelse, til at sikre os at fosteret udvikler sig normalt. Men desværre er der heller ikke her garanti mod alt i denne verden.

Da ultralyd er en visuel måde at undersøge på, kan man bl.a. ikke sige noget om psykiske tilstande og heller ikke gardere sig mod tilstande der udvikler sig senere i livet.

Det korte svar er, at det er godt at blive scannet på alle tidspunkter i din graviditet. Men det kommer helt an på, hvad du vil have ud af scanningen. Nogen bruger scanning til at give tryghed.
Andre synes graviditeten er lang og vil gerne følge med i den lilles udvikling. Nogen er nysgerrige og vil gerne vide barnets køn – andre er bange og har brug for flere scanninger, til at komme bedst muligt gennem graviditeten.

Ultralydsbilleder kan af og til blive mere sløret, hvis der er lidt mere af mor. Men det er slet ikke sikkert. Fosterets placering og mængden af fostervand spiller også ind. Under alle omstændigheder; en scanning kan sagtens blive en fantastisk oplevelse alligevel. Vi kan sagtens se den lille og undersøge det vigtige. Her i Hjertelyd-scanningsklinik må du ikke være bange for at få en dårlig oplevelse pga. din vægt.

Forhindret i at komme til den bestilte tid?

Ring hurtigst muligt på tlf 20 70 62 25 hvis du ikke kan komme til din aftalte tid. Så finder vi en ny tid, der passer dig bedre. Ved afbud efter kl 9.00 på selve scanningsdagen eller ved udeblivelse uden afbud opkræves fuld pris.

 

Får vi billeder med hjem?

Ja, til alle scanninger får I et udvalg af billeder med hjem. Samtidig har I mulighed for at få alle billeder og filmklip tilsendt via Tricefy.

Som tilvalg kan der købes ekstra farveprint af de bedste billeder:
1 stk 25 kr. 5 stk 100 kr

Må vi tage gæster med?

Selvfølgelig må I medbringe gæster. Om I bare kommer 2 eller vi skal klemme 5-6 stk ind i klinikken er helt jeres valg. Kommer I med særlige bekymringer, er det måske en idé at overveje om familien skal med og involveres.

 

Scanning af køn eller ikke?

Alle scanninger fra uge 14 kan bruges til at kønsbestemme barnet. Ønsker I ikke at vide barnets køn , kan vi sagtens scanne “udenom” så den lille ikke afslører sig selv.

Betingelser for booking

Denne skrivelse viser, at Hjertelyd-scanningsklinik for Gravide forholder sig til og overholder gældende lovgivning om persondata forordningen.

Klinikken er dataansvarlig og opbevarer dine personlige data via
Terapeut Booking - Et dansk grundlagt og ejet booking- og journalføringsfirma, der har alle data liggende hos et dansk hosting selskab. Derfor sendes dine data aldrig ud af EU.

Når du opretter en booking hos Hjertelyd-scanningsklinik for Gravide, giver du os som dataansvarlig dit samtykke til at indhente visse oplysninger. Nogle vil være påkrævet; navn, email, mobilnummer. Andre er valgfrie; adresse, cpr.nr. og noter.

Vælger du at opgive dit cpr.nr. vil dette kun være til internt brug, medmindre 3. part skal indblandes i din behandling. Dette vil oftest være dit hjemsygehus, der tager sig af din graviditet og fødsel. Skal 3. part indblandes sker det kun, hvis du giver dit samtykke igen mundligt.

Efter endt termin, vil din journal blive gjort inaktiv.

Du vil til hver en tid have ret til at få dine data og journaloplysninger berigtiget, slettet eller udleveret. For oplysninger rettes personlig henvendelse til klinikken.